Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri oblačil za zimo?

21. januar 2022


 

Toplotne razmere oz. mikroklima je eden izmed osnovnih dejavnikov delovnega okolja. Toplotne razmere občutimo kot udobne, moteče, denimo prevroče ali prehladne ali nevarne, denimo toplotni udar, omrzline…
 

Toplotne razmere opredeljujejo medsebojne povezave fizikalnih parametrov okolja, način dela in obleka.

Kaj je potrebno upoštevati pri izbiri oblačil za zimo? 
 

Izbira podoblačil
 

Termično dolgo spodnje perilo odlično odvaja vlago iz telesa. Te lahko nosite pod skoraj vsakim delovnim oblačilom, da ostanete suhi in topli. Termo pletenine so običajno narejene iz flisa ali mešanice volne, poliestra oziroma polipropilena.

Našo ponudbo podoblačil lahko pogledate tukaj.

 

 

Dodajanje srednjih plasti oblačil
 

Čez podoblačila lahko oblečete lahek udoben pulover ali flis jopico, ki jo zlahka slečete, če vam postane preveč toplo.  Večplastno oblačenje je pozimi izjemno pomembna. Primerna je, seveda, tudi izbira hlač s termo podlogo.
Našo ponudbo delovnih jop in puloverjev lahko pogledate tukaj.

Našo ponudbo termoflisev in flisev lahko pogledate tukaj.

 

 

 

Izbira vrhnjih oblačil in dodatkov
 

Prava izbira vrhnjih delovnih oblačil za res mrzle dni je izbira oblačil z večjo toplotno izolativnostjo. Toplotna izolativnost oblačil je predpisana v standardu EN 342 ter standardu EN 14058, ki določata zahteve za delovna oblačila, ki so namenjena varovanju pred mrazom, vlago, vetrom in nizkimi temperaturami.

Materiali, iz katerih so oblačila narejena, morajo biti zračni in hkrati dobro zadrževati toploto.                                                                                                                                                                                         

Če boste veliko časa preživeli zunaj, izberite vrhnja oblačila, izdelana iz vodoodpornega materiala. Oblačila, ki so vodoodporna, prepoznamo po standardu EN 343, ki določa zahteve za uporabljene materiale in šive na varovalni obleki, ki ščiti pred slabimi vremenskimi vplivi, kot so dež, sneg, vlaga, megla, veter in temperature pod +5°C.
 

Pri izbiri vrhnjih oblačilih v zunanjem delovnem okolju je treba upoštevati tudi vidnost v slabih vremenskih razmerah. Za boljšo vidnost izberemo oblačila z dodanimi odsevnimi elementi oziroma izberemo dobrovidna delovna oblačila, po standardu EN ISO 20471,  ki nam ponuja 3 razrede dobrovidnih nivojev.

Našo ponudbo bund, zimskih jaken in podlog lahko pogledate tukaj.

 


Toplotne razmere (mikroklima) pri delu in predpisi


Standard SIST EN ISO 11078:2008 temelji na merilu IREQ, na zahtevani toplotni izoliranosti oblačila delavca, ki je potrebna, da lahko telo na sprejemljivi ravni vzdržuje temperaturo telesa in kože.

IREQ pomeni Required Clothing Insulation oz. zahtevana toplotna izolativnost obleke, m2K/W, SIST EN ISO 11079.  


Standard loči med IREQneutral in IREQmin.

•    IREQneutral je potrebna toplotna izolativnost oblačila za vzdrževanje normalne telesne temperature (telo se ne hladi ali se minimalno).

•    IREQmin je minimalna toplotna izolativnost za vzdrževanje še sprejemljive podnormalne temperature telesne temperature.

Standard je uporaben za izbiro primerne kombinacije oblačil v odvisnosti od toplotne izolativnost Icl posameznih kosov obleke.

Pod IREQmin je tveganje zaradi napredujočega ohlajanja telesa nesprejemljivo. Standard določa tudi DLE (Duration Limit Exposure) kot priporočljivo najdaljše trajanje izpostavljenosti mrazu pri danem oblačilu in delu.

Po izpostavljenosti mrazu se mora delavec ogrevati v trajanju RT (Recovery Time). Vrednosti nad IREQ neutral pomenijo nevarnost tudi za pregretje telesa. Lokalno ohlajanje delov telesa in posledice se izračunajo in ocenijo posebej, še posebej na prostem v primeru vetra.
 

Zadnje objave

Prilagojen delovni čas nekaterih poslovalnic v petek, 12.01.2023

V petek, 12.01.2023 bodo imele nekatere od naših poslovalnic prilagojen delovni čas.
Seznam poslovalnic in delovni čas je objavljen spodaj.
Hvala...

Nizke temperature so tu! Poskrbite za toplo in suho obutev!

 
 

Predstavljamo širok izbor zimske obutve, opremljene z membrano ali toplo podlogo, v kateri boste na varnem, toplem in suhem ne...

Helly Hansen Lifa Merino delovna podoblačila

 
 
Delovna podoblačila HH LIFA Merino zagotavljajo izolacijo in uravnavanje vlage s 100% LIFA vlakni. LIFA je ultra...

Zaščitite se pred mrazom s Helly Hansen Haag/Manchester jakno!

Jakna Haag/Manchester in podloga Red Lake skupaj predstavljata popularno in praktično kombinacijo, ki jo lahko uporabljate pozimi,...

Akcijska ponudba izbranih modelov bund HH v mesecu novembru!

 

V veliki akcijski ponudbi delovnih bund, zimskih jaken in termoflisov smo pripravili izbor modelov Helly Hansen, med katerimi najdete...

Podpora kupcem

0802275

PRODAJNA PODPORA:

T: 01 5610 420

E: prodaja@zavas.com

E: narocila@zavas.com

REKLAMACIJE:

T: 01 5610 422

E: reklamacije@zavas.com

VARNO DELO NA VIŠINI:

T: 01 5610 443

E: visina@zavas.com

DELOVNI ČAS - PISARNE

Ponedeljek - četrtek:

7:30 - 15:30

Petek:

7:30-15:00
 

Poiščite trgovino

Katalogi

Katalogi

Legenda

Ugodni popusti za večje nakupe.

Popusti veljajo za redne cene artiklov. Popusti se ne seštevajo.

DELOVNI ČEVLJINizki delovni čevljiPolvisoki delovni čevljiVisoki delovni čevljiSandali za deloNatikači in cokli za deloŠkornjiDodatki za zaščitno delovno obutevObutev za splošno uporabo

DELOVNE OBLEKEDelovna oblekaSezonska delovna oblekaZaščitna delovna oblekaDodatki k delovnim oblekamOblačila za zdravstvoOblačila za gostinstvo in turizemHACCP delovna oblačilaOblačila za enkratno uporabo

ZAŠČITNE ROKAVICERokavice za fina mehanska delaRokavice za groba mehanska delaRokavice za protiurezno zaščitoUsnjene in tehnične rokavice za mehansko zaščitoRokavice za zaščito pred minimalnimi rizikiTemperaturno odporne zaščitne rokaviceVarilske rokaviceRokavice za zaščito pred mrazomRokavice za zaščito pred vibracijamiRokavice za enkratno uporaboRokavice za zaščito pred neagresivnimi tekočinamiRokavice za živilsko industrijoRokavice za zaščito pred kemikalijamiRokavice za zaščito pri delu pod elektr.napetostjoDodatki za zaščito rok

ZAŠČITA GLAVEZaščita oči in obrazaZaščita dihalZaščita sluhaZaščita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsZabojniki za transport in shranjevanje

VARNO DELO NA VIŠINIOsebna varovalna opremaLestveDelovni mobilni zložljivi odri

Košarica je prazna
SloHrv