Zakaj nositi zaščitne čevlje?

21. maj 20207% ran, ki se zgodijo med nesrečami na delovnem mestu, so poškodbe stopal. Zaščitne čevlje mora zagotoviti delodajalec in hkrati mora poskrbeti tudi, da jih zamenja, ko je to potrebno. 

Zaposleni morajo nositi te čevlje med delom na območjih z visokim tveganjem ali ob vstopu v njih. Delovna inšpekcija je upravičena do sankcije delodajalca, če ta ne zagotovi vsakega zaposlenega z ustreznimi zaščitnimi copati.
 

Zaščitni čevlji so v prvi vrsti zasnovani za zaščito stopal uporabnika, vendar ESD čevlji zaščitijo tudi pred elektrostatičnimi razelektritvami. Pri izbiri zaščitnih čevljev boste upoštevali stopnjo zaščite, ki jo potrebujete, udobje, estetiko čevlja in cenovna merila.
 

Vsi čevlji, ki so skladni s standardom EN ISO 20345: 2011, so opremljeni s zaščitno kapico, ki preprečuje udarce do sile 200 džul. Varnostni čevlji morajo imeti tudi protizdrsni podplat za gladka in mastna tla v industrijskih okoljih, podplati pa morajo biti odporni na ogljikovodike. Hkrati je treba preveriti, ali so podplati tudi neprebojni, zlasti v primeru dela v mehaničnih delavnicah, če so antistatični, zlasti za delavnice, ki lahko imajo elektrostatične izpuste, ali je potrebno, da so čevlji odporni na ogenj, denimo za varilne delavnice.
 

Dobro je tudi, da čevlji oziroma znamka čevljev, ki jo izbirate, ima dokazano trpežnost in trajnost svojih produktov.


Ko določite vse vrste zaščite, ki so potrebne za vaše delovno mesto, eden prvih kriterijev za izbiro najbolj udobnih čevljev je, ali lahko vi in zaposleni nosijo nizke čevlje ali pa morajo nositi visoke čevlje. Potem se lahko odločamo, ali potrebujemo  čevlje, ki so vodoodporni. Pri tem se srečujemo z izbiro materiala čevljev, material zaščitnih čevljev določa tudi težo čevljev: lažji je material, bolj udoben bo. Drug pomemben element, ki ga je treba upoštevati glede udobja čevljev, je vrsta materiala, ki se uporablja za zaščitno kapico.
 

Posebej pozoren je potrebno biti, da nas delovna obutev zaščiti pred vsemi pričakovanimi nevarnostmi na delovnem mestu. Ob tem pa mora biti čim bolj udobna, saj jo imamo na nogah dolgo časa in bo od tega odvisno naše počutje.
 

Če pri delu v vašem podjetju ni tveganj, povezanih s težkimi padajočimi predmeti, lahko razmislite o nakupu delovnih čevljih, ki sicer nimajo zaščite za prste z zaščitno kapico, so pa bolj udobni in cenejši od zaščitnih čevljev.Kakšni čevlji so primerni za moje delovno okolje?

Glavne uporabe zaščitnih čevljev


Zaščitne čevlje je treba nositi v vseh panogah, kjer obstaja nevarnost poškodb stopala. Izbrati je treba vrsto čevljev, ki jih boste potrebovali v delovnem okolju:
 

•            Pri zunanjih in notranjih delih, na primer na gradbiščih in v rudnikih, je bolje dati prednost čevljem z oznako S3 ali potencialno S5, če je treba redno delati v poplavljenem okolju.
 

•            V kmetijsko prehrambeni industriji običajno delamo v zaprtih prostorih in v suhem okolju. V tem primeru je možno izbrati varnostne čevlje S1 ali čevlje S1P, če obstaja nevarnost perforacije podplata. Glede na vrsto talne obloge boste morda morali zagotoviti tudi zaščito proti zdrsu, kot je SRA ali SRB , ali podplate, ki imajo izolacijo pred mrazom ali vročino.
 

•            V nekaterih laboratorijih, zlasti pri kemični industriji, boste morali zagotoviti zaščitne čevlje, za preprečevanje tveganj, povezanih z uporabljenimi izdelki. V tem primeru lahko izberete S1 aliS2, če obstaja nevarnost škropljenja.
 

•            Na gradbiščih pogosto čevlji S1 ali S1P nudijo potrebno zaščito, seveda pa boste morali vrsto zaščite prilagoditi svojim specifičnim tveganjem.
 

•            Za avtomobilsko industrijo morajo čevlji pogosto izpolnjevati posebna tveganja, denimo tveganja, povezana z varjenjem. V tem primeru denimo lahko izberete čevlje S1
 

Poglejte našo ponudbo S1 čevljev.

Poglejte našo ponudbo S2 čevljev.

Poglejte našo ponudbo S3 čevljev.

 

 

 

Zadnje objave

Nova trgovina ZAVAS v centru Supernova Garden Mall v Zagrebu

Podjetje ZAVAS je v ponedeljek, 14.9.2020, odprlo svojo drugo trgovino na Hrvaškem, ki se nahaja v centru Supernova Garden Mall v Zagrebu.
Delovni...

Zamenjajte vašo staro čelado za novo KASK in izkoristite 20% popusta

NAJ BO GLAVA NA VARNEM
 
Poskrbite, da bo vaše glava bolj varna in da vam bo pod čelado bolj udobno.
Zamenjajte vašo staro čelado katerkoli...

Trgovina ZAVAS Maribor v novih prostorih v istem centru

 
Trgovino ZAVAS Maribor smo preselili v nove prostore znotraj istega centra Supernova Qlandia Maribor. ZAVAS Maribor je zdaj v novih, lepših...

ZAVAS Maribor bo v sredo, 26. 8. 2020, zaprt zaradi selitve v nove prostore znotraj istega centra

Trgovina ZAVAS Maribor bo v sredo, 26. 8. 2020, zaprta zaradi selitve v nove prostore znotraj istega centra Supernova Qlandia Maribor.
Že od tega...

Popust za študente in dijake za obleke za vaje in prakso

Za vse dijake in študente smo pripravili posebno ugodnost - 10% popust na vso osebno varovalno opremo. Akcija velja od 4. 8. do 31. 10. 2020...

Podpora kupcem

0802275

 

DELOVNI ČAS - PISARNE

ponedeljek - petek:
7:30-16:00
 

e: prodaja@zavas.com
t: 01 5610 420
f: 01 5610 430

Poiščite trgovino

Katalogi

Katalogi

Legenda

Ugodni popusti za večje nakupe.

Popusti veljajo za redne cene artiklov. Popusti se ne seštevajo.

DELOVNI ČEVLJINizki delovni čevljiPolvisoki delovni čevljiVisoki delovni čevljiSandali za deloNatikači in cokli za deloŠkornjiDodatki za zaščitno delovno obutev

DELOVNE OBLEKEDelovna oblekaSezonska delovna oblekaZaščitna delovna oblekaDodatki k delovnim oblekamOblačila za zdravstvoOblačila za gostinstvo in turizemHACCP delovna oblačilaOblačila za enkratno uporabo

ZAŠČITNE ROKAVICERokavice za fina mehanska delaRokavice za groba mehanska delaRokavice za protiurezno zaščitoUsnjene in tehnične rokavice za mehansko zaščitoRokavice za zaščito pred minimalnimi rizikiTemperaturno odporne zaščitne rokaviceVarilske rokaviceRokavice za zaščito pred mrazomRokavice za zaščito pred vibracijamiRokavice za enkratno uporaboRokavice za zaščito pred neagresivnimi tekočinamiRokavice za živilsko industrijoRokavice za zaščito pred kemikalijamiRokavice za zaščito pri delu pod elektr.napetostjoDodatki za zaščito rok

ZAŠČITA GLAVEZaščita oči in obrazaZaščita dihalZaščita sluhaZaščita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsZabojniki za transport in shranjevanje

VARNO DELO NA VIŠINIOsebna varovalna opremaLestveGradbeno dvigaloZARGES Stairs and PlatformsDelovni odri

Košarica je prazna
SloEngHrv