Varno ravnanje z nevarnimi snovmi na delovnem mestu

25. oktober 2018


Letošnji evropski teden varnosti in zdravja pri delu je posvečen ravnanju z nevarnimi snovmi na delovnih mestih. Na mnogih delovnih mestih so delavci izpostavljeni kemičnim snovem. Po izsledkih evropske raziskave o delovnih razmerah naj bi bilo kar 18 % delavcev v Evropski uniji vsaj četrtino svojega delovnega časa izpostavljenih različnim kemičnim snovem in pripravkom.

Pogosto je zmotno prepričanje, da so škodljive samo snovi, ki imajo močen vonj ali učinke, ki so vidni takoj, denimo kisline. Iz prakse vemo, da so lahko prav tako ali pa celo še bolj nevarne snovi, ki nimajo vonja in takojšnjih zaznavnih učinkov, denimo azbest.

Praktično v vsakem poklicu najdemo množico zelo različnih kemikalij, ki lahko imajo precej različne lastnosti in škodljivosti. Kako se torej zaščititi pred njimi?

V prvi vrsti je pomembno, da poznamo lastnosti teh snovi. Najlažje jih bomo razbrali iz varnostnega lista. Če varnostni list ni priložen ob nakupu, ga zahtevajte od prodajalca! V varnostnih listih bo ob drugih podatkih zapisano tudi, ali potrebujete osebno varovalno opremo, prav tako bo opredeljeno, katero osebno varovalno opremo potrebujete.

Bistveno je, da varnostni inženir, ki je zaposlen v vašem podjetju ali ste ga pooblastili za opravljanje strokovnih nalog s področja varnosti in zdravja pri delu, izdela kakovostno oceno tveganja, v kateri mora določiti tudi zahtevano osebno varovalno opremo.

Pri tem je prav tako pomembno, da se ocena tveganja vseskozi obnavlja in dopolnjuje, saj se lahko nevarne snovi na delovnih mestih menjajo. Ukrepi za odpravo in zmanjšanje izpostavljenosti nevarnim snovem pomagajo zaščititi delavce pred nezgodami, kot so požari, zadušitve, eksplozije, onesnaženja okolja itd. Poleg tega pomagajo preprečevati potencialne zdravstvene težave, ki bi se lahko pojavile kot posledica izpostavljenosti nevarnim snovem. Med temi so pogoste kožne bolezni, bolezni dihal, alergije in različne vrste rakavih obolenj.

Če kemične snovi, ki jo uporabljate, ne morete nadomestiti z manj škodljivo in zaščititi delavca s tehničnimi ukrepi, bo delavčevo življenje in zdravje varovala kakovostna osebna varovalna oprema. Zato ničesar ne prepuščajte naključju ter izberite kakovostno in primerno osebno varovalno opremo.

Če ste v dilemi, katera oprema je primerna za vaše podjetje, se lahko obrnete na varnostnega inženirja, ki bo izdelal oceno tveganja.

Za nasvet se lahko obrnete tudi na tehnično podporo podjetja ZAVAS, d. o. o., kjer vam bomo z veseljem svetovali pri izbiri. Lahko nam pišete na: tehnicna.podpora@zavas.com.

Priporočamo vam tudi obisk spletne strani projekta za varna delovna mesta: https://healthy-workplaces.eu/en/tools-and-publications/campaign-materials, kjer boste našli uporabno gradivo z obravnavanega področja in nekaj primerov dobre prakse.

Pomembno je, da se tveganja zavedajo vsi zaposleni v delovni organizaciji. Zaradi tega je treba širiti ozaveščenost, čemur je navsezadnje namenjen evropski teden varnosti in zdravja pri delu.

 

Primož Obolnar, dipl. var. inž.

tehnična podpora kupcem

 

Zadnje objave

Razlike med delovno in zaščitno obutvijo

 

 
Kakšna je razlika med delovno in zaščitno obutvijo?  
Delovna obutev ustreza standardu EN ISO 20347 in nima zaščitne...

Pomembnost izbire pravilne delovne in zaščitne obutve

 

 
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje za leto 2017 so poškodbe prstov in stopal predstavljale okoli 10 % vseh...

Iščemo VODJO KUPCEV. Ste vi pravi za nas?

Če ste ambiciozni in preizkušeno uspešni pri prodaji in vas zanima mesto

VODJA KUPCEV (M/Ž)
za izbrane tržne segmente na področju osrednje...

20% popust po vaši izbiri

Pri Zavasu bomo Evropski teden varnosti in zdravja pri delu pospremili s posebnim kuponom za enkratni popust za 20-odstotni popust po vaši izbiri....

Dobro vidni, da bodo drugi toliko bolj previdni

 
Z jesenjo pridejo meglena jutra, krajši dnevi in na splošno precej slabša vidljivost. To s seboj prinese povečana tveganja, zlasti za...

Podpora kupcem

0802275

 

DELOVNI ČAS - PISARNE

ponedeljek - četrtek:
7:00-16:30
petek:
7:00-14:00
e: prodaja@zavas.com
t: 01 5610 420
f: 01 5610 430

Poiščite trgovino

Katalogi

Katalogi

Legenda

Ugodni popusti za večje nakupe.

DELOVNI ČEVLJINizki delovni čevljiPolvisoki delovni čevljiVisoki delovni čevljiSandali za deloNatikači in cokli za deloŠkornjiDodatki za zaščitno delovno obutev

DELOVNE OBLEKEDelovna oblekaSezonska delovna oblekaZaščitna delovna oblekaDodatki k delovnim oblekamOblačila za zdravstvoOblačila za gostinstvo in turizemHACCP delovna oblačila

ZAŠČITNE ROKAVICERokavice za fina mehanska delaRokavice za groba mehanska delaRokavice za protiurezno zaščitoUsnjene in tehnične rokavice za mehansko zaščitoRokavice za zaščito pred minimalnimi rizikiTemperaturno odporne zaščitne rokaviceVarilske rokaviceRokavice za zaščito pred mrazomRokavice za zaščito pred vibracijamiRokavice za enkratno uporaboRokavice za zaščito pred neagresivnimi tekočinamiRokavice za živilsko industrijoRokavice za zaščito pred kemikalijamiRokavice za zaščito pri delu pod elektr.napetostjoDodatki za zaščito rok

ZAŠČITA GLAVEZaščita oči in obrazaZaščita dihalZaščita sluhaZaščita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsZabojniki za transport in shranjevanje

VARNO DELO NA VIŠINIOsebna varovalna opremaLestveGradbeno dvigaloZARGES Stairs and PlatformsDelovni odri

Košarica je prazna
SloEngHrv