Dobro vidni, da bodo drugi toliko bolj previdni

23. oktober 2018


delo v slabo vidnih razmerah dobro vidna oblačila

 

Z jesenjo pridejo meglena jutra, krajši dnevi in na splošno precej slabša vidljivost. To s seboj prinese povečana tveganja, zlasti za zaposlene, ki delajo ob prometnih poteh. V tovrstnih primerih vedno obstaja tveganje, da prihajajoči vozniki ne bodo pravočasno opazili delavca, kar lahko vodi do hujših nezgod. Na srečo lahko tveganje enostavno zmanjšamo z uporabo primernih in dobro vidnih oblačil.

 

Osnova za dobro vidna oblačila je standard EN ISO 20471, ki natančno določa zahteve in dobro vidna oblačila deli v tri razrede vidnosti. V kateri razred se bo posamezno oblačilo uvrstilo, je odvisno od površine fluorescentnega in tudi od površine odbojnega materiala.

Velja, da so v razredu 1 oblačila, ki imajo najnižje zahteve, medtem ko je v razredu 3 zahtevana količina dobro vidnega materiala precej večja. Zaradi tega so oblačila razreda 3 bolje vidna kot oblačila razreda 1.

Velja pa tudi zahteva, da morajo imeti vsa dobro vidna oblačila, ki so v skladu z omenjenim standardom, odsevni material na vseh straneh.Razred dobro vidnega oblačila se določa na osnovi pričakovane hitrosti vozil ob poti, kjer se bo delo opravljalo.

V standardu EN ISO 20471 je tabela, v kateri so določeni priporočeni razredi dobro vidnih oblačil glede na stopnjo tveganja in hitrost vozil.

Na kratko bi lahko povzeli, da so priporočeni razredi naslednji:

• razred 1: kadar pričakovana hitrost vozil ne presega 30 km/h;

• razred 2: kadar pričakovanja hitrost vozil ne presega 60 km/h;

• razred 3: kadar pričakovana hitrost vozil presega 60 km/h.

Standard navaja le splošna priporočila. Pri izbiri razreda oblačila moramo upoštevati tudi druge dejavnike, in sicer predvsem to, ali se bo delo opravljalo le podnevi ali tudi v slabših pogojih, ko je zmanjšana vidljivost, na primer v mraku, dežju, snegu, megli itd.

Nekatera dobro vidna oblačila lahko imajo tudi standard EN 343 za zaščito pred dežjem in standard EN 342 za zaščito pred mrazom. Na ta način lahko zagotavljajo celostno zaščito za delo v slabih vremenskih razmerah.Zaradi naštetega je pomembno, da varnostni inženir pri izdelavi ocene tveganja za podjetje predvidi vse dejavnike in temu ustrezno prilagodi izbiro zahtevanega dobro vidnega oblačila.

Na splošno velja, da če smo v dilemi in se odločamo med dvema razredoma, vedno izberemo višjega. Varnost je namreč na prvem mestu, zato je bolje biti bolje opremljen in bolje viden, da so lahko udeleženci v prometu toliko bolj previdni.

Za vas gre.

 

Primož Obolnar, dipl. var. inž., 

tehnična podpora kupcem Zavas

 

Raziščite našo ponudbo dobro vidnih oblačil tukaj.   

 

Če imate vprašanje, kako primerno opremiti in oblečiti vašo ekipo, da bo  skladu z varnostnimi predpisi, vam z veseljem svetujemo. Lahko nam pišite na tehnicna.podpora@zavas.com. 

Zadnje objave

Okrepite podobo vašega podjetja in ekipe

 
 
Okrepite podobo podjetja in ekipe
Ob nakupu v Zavasu lahko naročite emblemiranje oblačil z izbranim logotipom v obliki vezenja in...

Svetovni uspeh Štefana Hadalina

Takole je Štefan Hadalin pri svojih 19 letih pred štirimi leti v Wengnu prišel do svoje prve zaključene tekme v svetovnem pokalu in...

Helly Hansen Workwear - več kot 140 let inovacij

Ko nosite delovna oblačila Helly Hansen workwear, koristite več kot 140 let izkušenj in neprestanih inovacij s ciljem varnosti, udobnosti in...

Prednovoletni kupon za 20-odstotni popust za izdelek po vaši izbiri

 
V zahvalo za pozornost, ki jo namenjate našim novicam, Facebooku in spletni strani, in za zaupanje v našo ponudbo vam pošiljamo kupon za...

Zavas vnovič z boniteto oceno AAA

Zavas je vnovič ocenjen z najvišjim razredom bonitetne odličnosti AAA.

Podpora kupcem

0802275

 

DELOVNI ČAS - PISARNE

ponedeljek - četrtek:
7:00-16:30
petek:
7:00-14:00
e: prodaja@zavas.com
t: 01 5610 420
f: 01 5610 430

Poiščite trgovino

Katalogi

Katalogi

Legenda

Ugodni popusti za večje nakupe.

DELOVNI ČEVLJINizki delovni čevljiPolvisoki delovni čevljiVisoki delovni čevljiSandali za deloNatikači in cokli za deloŠkornjiDodatki za zaščitno delovno obutev

DELOVNE OBLEKEDelovna oblekaSezonska delovna oblekaZaščitna delovna oblekaDodatki k delovnim oblekamOblačila za zdravstvoOblačila za gostinstvo in turizemHACCP delovna oblačila

ZAŠČITNE ROKAVICERokavice za fina mehanska delaRokavice za groba mehanska delaRokavice za protiurezno zaščitoUsnjene in tehnične rokavice za mehansko zaščitoRokavice za zaščito pred minimalnimi rizikiTemperaturno odporne zaščitne rokaviceVarilske rokaviceRokavice za zaščito pred mrazomRokavice za zaščito pred vibracijamiRokavice za enkratno uporaboRokavice za zaščito pred neagresivnimi tekočinamiRokavice za živilsko industrijoRokavice za zaščito pred kemikalijamiRokavice za zaščito pri delu pod elektr.napetostjoDodatki za zaščito rok

ZAŠČITA GLAVEZaščita oči in obrazaZaščita dihalZaščita sluhaZaščita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsZabojniki za transport in shranjevanje

VARNO DELO NA VIŠINIOsebna varovalna opremaLestveGradbeno dvigaloZARGES Stairs and PlatformsDelovni odri

Košarica je prazna
SloEngHrv