Kako zmanjšati tveganje padcev z dreves

20. junij 2018


V preteklih dneh smo bili seznanjeni z epidemijo padcev z dreves, predvsem s češenj. Drži, da se sezona obiranja češenj počasi končuje, toda pred nami je dolgo obdobje zorenja in obiranja drugih sadežev. Jabolka, hruške, breskve, slive, marelice in druge sadne vrste, ki jih imamo v domačih vrtovih ali sadovnjakih.


Poškodbe, ki se pripetijo ob padcu z dreves, so lahko izjemno težke in lahko pustijo tudi hude ter nepopravljive posledice. Udarci v glavo, zlom stegnenice ali celo hrbtenice so le nekatere izmed poškodb, katere vse zahtevajo dolgotrajno in naporno rehabilitacijo.



Da bi nezgode preprečili, se moramo zavedati njihovih najpogostejših vzrokov:


1. Podcenjevanje nevarnosti

Pri načrtovanju opravila obiranja sadja, se je potrebno zavedati hudih posledic, ki se pripetijo v primeru padca. Predhodno moramo oceniti ali lahko opravilo izvedemo na varen način. Polna košara češenj ne odtehta zdravstvenih težav, ki nastanejo v primeru morebitnega padca.

2. Psihofizična pripravljenost
Oceniti našo psihofizično pripravljenost in ravnati odgovorno. V kolikor imamo zdravstvene težave, se teh del ne lotevamo. Gibljivost in odzivnost s starostjo žal upada, plezanje po lestvi ali celo po drevesu pa zahteva dobro psihofizično pripravljenost.

3. Improvizacije
V želji po dosegu najslajših sadežev, se pogosto zgodi, da izbiramo nevarne načine za dosego teh mest. Neustrezna, prekratka, poškodovana, dotrajana ali nestabilna lestev, naslanjanje na nestabilno in premikajočo se oporo (vejo), ne pritrjevanje lestve in sestopanje z lestve na vejo ob pomanjkanju stabilnega oprijema. Lestev moramo premišljeno umestiti v okolje in si zagotoviti optimalno varnost. Proizvajalci lestvam priložijo navodila za varno uporabo. V kolikor se teh ne upošteva, se povečuje verjetnost za nezgodo.

4. Neizkušenost

Nevsakdanje opravilo je nekaj, na kar moramo biti še posebno pozorni. Od daleč ali ko opazujemo izkušenega, pogosto izgleda enostavno. Ko se dela lotimo sami, ugotovimo, da le ni tako preprosto. Dela se je potrebno lotiti z vso pazljivostjo in zavedanja morebitnih posledic. 

5. Neupoštevanje vremenskih razmer
Za obiranje sadežev je potrebno počakati na ustrezne razmere. Če se obiranja lotimo po dežju, so veje mokre in spolzke. Če piha veter, se vse ziblje. Ob močnem soncu imamo oviran pogled in hitreje se utrudimo. Ko se pripravlja na nevihto, tvegamo, da nas zadane strela ali da bomo morali hiteti z drevesa. Obiranje izvedemo ob ugodnih in stabilnih vremenskih razmerah.

 



Kako zmanjšamo tveganje zgornjih dejavnikov?

► Se ne izpostavljamo padcu z višine - izberemo teleskopske pripomočke.

  • Teleskopska palica, s katero si povlečemo vejo bližje k tlom
  • Teleskopska palica s košarico (zataknemo sadež in le ta pade v košarico)
  • Teleskopska palica s kleščami ali z žago (odrežemo vejo in jo oberemo s tal)


Izberemo kakovostne lestve in upoštevamo navodila za varno uporabo.

  • Dvokrake lestve
  • Prislonske lestve
  • Večnamenska lestev
  • Lestev s podestom

* Za boljšo stabilnost priporočamo uporabo namenskih stabilizatorjev (podaljški, konice, stabilizatorji).
Več o ponudbi in dodatkih si lahko ogledate tukaj >>



► Splezamo na drevo, a se varujemo pred padcem z višine.

  • Nanj splezamo le, če smo prepričani, da je drevo stabilno in nosilno. Smo psihofizično sposobni in se zavedamo morebitnih posledic v primeru padca.
  • Varovanje izvedemo s katerim izmed sistemov za zaustavljanje padca, katerih elementi vsebujejo: sidriščno zanko, vrv z elementom za zaustavljanje padca in varovalni pas (lahko tudi druge varovalne elemente).
  • Za dostop in sestop uporabljamo tritočkovni način premikanja po deblu. Sestavljajo ga trije deli telesa, ki so v kontaktu z drevesom, dve nogi in roka. Premikamo eno roko. Ob premiku ene noge se držimo z obema rokama ter stojimo na nogi.
  • V želji po uporabi obeh rok in hitrejšega obiranja, lahko izberemo tudi element za namestitev pri delu. Uporablja se v kombinaciji z varovalno pozicijskim pasom.

     

 

Uporabite zaščitno opremo


Ker smo pri obiranju sadežev izpostavljeni tudi drugim tveganjem, vam za zmanjšanje teh svetujemo:

Zaščitna očala
Trenutek nepazljivosti vodi do nezgode in padca tujka v oko. 
Ob vzpenjanju v krošnjo se, slej kot prej, srečamo z drobnimi delčki, ki padajo ali z debla ali z vej. Ti nam lahko padejo v oko. Prav tako nas lahko v oko zadane premikajoča se veja. Za trenutek ali dva izgubimo koncentracijo, popustimo oprijem in v naslednjem trenutku že nesrečno omahnemo.
V veliko korist vam bodo zaščitna očala >>

                  

Zaščitne rokavice
Pri nabiranju so naše dlani polne umazanije in sadnih sokov. Zaradi tega dlani nudijo slabši oprijem. Hitro nam lahko spolzi. Roke so izpostavljene mehanskim poškodbam. Koničasti deli debla ali vej nam lahko povzročijo vbodnino ali ureznino. Da preprečimo te vrste poškodb, nosimo zaščitne delovne rokavice. Ponudbo zaščitnih rokavic si lahko ogledate tukaj >>
 

                 


Zaščitna čelada
Običajno se uporablja zaščitno čelado le kot varovanje pred padajočimi predmeti. Potrebno se je zavedati, da se čelado uporablja tudi za zaščito pred padajočimi osebami. Če je oseba na višini in ne uporablja zaščitne čelade, lahko v primeru padca zadane z glavo ob vejo in si huje poškoduje glavo.
Čelado nosimo z namenom preprečevanja poškodb glave in ne le za zaščito pred koščicami in gnilimi češnjami, ki nam jih meče pomočnik obiralec. ;)
Ponudbo zaščitnih čelad si lahko ogledate tukaj >>
 

               

Delovna obutev
V poletnem času so najbolj pogosto obuvalo natikači. Za dostop na drevo je potrebna stabilna opora. Nudi jo delovna obutev, ki ima stabiliziran petni del. Že res, da smo v pradavnini po drevesih plezali bosi, a takrat so bile noge drugače utrjene. Z boso nogo tvegamo poškodbe podplatnega dela, z natikači tvegamo zdrs, z ustrezno obutvijo pa zmanjšamo eno izmed tveganj, katerim smo izpostavljeni pri plezanju na drevo.
Ponudbo delovne obutve si lahko ogledate tukaj >>
 

               

Delovna oblačila
Obleči se je potrebno delovnim opravilom primerno. Pri obiranju se drgnemo ob veje in deblo. Če nismo primerno oblečeni, bodo na naši koži ostale sledi drgnjenja, ki se v določenih primerih stopnjujejo tudi do odrgnin s krvavitvijo. Delovna oblačila si oblečemo, da se zavarujemo pred mehanskimi poškodbami.
Ponudbo delovnih oblačil si lahko ogledate tukaj >>

 

               
 



Dela na višini se ne lotite sami


Prisotnost oseb in skrb za reševanje
Dela na višini se je potrebno lotiti z mislijo na varnost. Kljub temu se lahko pripeti kaj neljubega. V kolikor smo se obiranja lotili sami, padli z drevesa in poškodovani obležali, je vprašanje, kdaj nas bodo začeli pogrešati, iskati in kdaj našli. Pri opravilu imejmo ob sebi vsaj še eno osebo, ki bo v primeru nezgode poskrbela za pravočasno nudenje prve pomoči in poskrbela za reševanje.
 

► Označitev in zaščita delovnega območja
Pri vsakem delu je potrebno pomisliti tudi na ostale osebe. V primeru, da smo na drevesu in nam je padel mobitel z rok, obstaja nevarnost, da le ta pade na prijatelja in ga poškoduje. Pri delu na višini je potrebno zagotoviti, da se pod nami ne nahajajo osebe, delovno območje je potrebno označiti in dostop zavarovati.


Vse, kar potrebujete za varovano plezanje na drevesa in višino najdete v naših trgovinah po Sloveniji.

 

 

 

Želimo vam varno obiranje češenj in ostalih sadnih dreves!

Ekipa Zavas

 


 

Zadnje objave

Prilagojen delovni čas nekaterih poslovalnic v petek, 12.01.2023

V petek, 12.01.2023 bodo imele nekatere od naših poslovalnic prilagojen delovni čas.
Seznam poslovalnic in delovni čas je objavljen spodaj.
Hvala...

Nizke temperature so tu! Poskrbite za toplo in suho obutev!

 
 

Predstavljamo širok izbor zimske obutve, opremljene z membrano ali toplo podlogo, v kateri boste na varnem, toplem in suhem ne...

Helly Hansen Lifa Merino delovna podoblačila

 
 
Delovna podoblačila HH LIFA Merino zagotavljajo izolacijo in uravnavanje vlage s 100% LIFA vlakni. LIFA je ultra...

Zaščitite se pred mrazom s Helly Hansen Haag/Manchester jakno!

Jakna Haag/Manchester in podloga Red Lake skupaj predstavljata popularno in praktično kombinacijo, ki jo lahko uporabljate pozimi,...

Akcijska ponudba izbranih modelov bund HH v mesecu novembru!

 

V veliki akcijski ponudbi delovnih bund, zimskih jaken in termoflisov smo pripravili izbor modelov Helly Hansen, med katerimi najdete...

Podpora kupcem

0802275

PRODAJNA PODPORA:

T: 01 5610 420

E: prodaja@zavas.com

E: narocila@zavas.com

REKLAMACIJE:

T: 01 5610 422

E: reklamacije@zavas.com

VARNO DELO NA VIŠINI:

T: 01 5610 443

E: visina@zavas.com

DELOVNI ČAS - PISARNE

Ponedeljek - četrtek:

7:30 - 15:30

Petek:

7:30-15:00
 

Poiščite trgovino

Katalogi

Katalogi

Legenda

Ugodni popusti za večje nakupe.

Popusti veljajo za redne cene artiklov. Popusti se ne seštevajo.

DELOVNI ČEVLJINizki delovni čevljiPolvisoki delovni čevljiVisoki delovni čevljiSandali za deloNatikači in cokli za deloŠkornjiDodatki za zaščitno delovno obutevObutev za splošno uporabo

DELOVNE OBLEKEDelovna oblekaSezonska delovna oblekaZaščitna delovna oblekaDodatki k delovnim oblekamOblačila za zdravstvoOblačila za gostinstvo in turizemHACCP delovna oblačilaOblačila za enkratno uporabo

ZAŠČITNE ROKAVICERokavice za fina mehanska delaRokavice za groba mehanska delaRokavice za protiurezno zaščitoUsnjene in tehnične rokavice za mehansko zaščitoRokavice za zaščito pred minimalnimi rizikiTemperaturno odporne zaščitne rokaviceVarilske rokaviceRokavice za zaščito pred mrazomRokavice za zaščito pred vibracijamiRokavice za enkratno uporaboRokavice za zaščito pred neagresivnimi tekočinamiRokavice za živilsko industrijoRokavice za zaščito pred kemikalijamiRokavice za zaščito pri delu pod elektr.napetostjoDodatki za zaščito rok

ZAŠČITA GLAVEZaščita oči in obrazaZaščita dihalZaščita sluhaZaščita glave

INDUSTRIJSKA OPREMAZARGES Stairs and PlatformsZabojniki za transport in shranjevanje

VARNO DELO NA VIŠINIOsebna varovalna opremaLestveDelovni mobilni zložljivi odri

Košarica je prazna
SloHrv